HTML

Svéd tanulságok

Összehasonlítom a magyar és svéd életet. Iskolát, háztartást, egészségügyet, erkölcsöket, emberi kapcsolatokat, mindent. Nem azért, hogy példálódzzak. Nincs célom, csak okom: 35 év alatt hozzászoktam dolgokhoz és értékekhez, amik nálam maradtak. Nem az érdekes, hogy mi ered a jólétből, hanem hogy miből ered a jólét.

Friss topikok

  • uni1002: József Attila Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ö... (2011.10.31. 08:16) A közös mosókonyha ésszerű
  • uni1002: Csak a történeti hűség kedvéért, megyeszékhelyünkön évente 2x van lehetőség, és a könnyen gépkocsi... (2011.10.31. 08:07) Lomtalanítás bármikor
  • nyíregyházi betti: Itthon az sem rendkívüli, ha az sztk-ban fekvőgipszben lévő bokatörött beteget átküldik gyalog a ... (2011.10.31. 07:48) Kelj fel és járj - rolátorral

Linkblog

Torna zenével, mindenkinek

2011.06.01. 07:26 :: É-szakos

A tornavezető a terem közepén mutatja, mi meg utánozzuk; szól a zene, rock, hip-hop, népzene vagy akármi, lassú vagy gyors, csilingelő sláger ugráláshoz,  hörgős német nehéz metál mellső fekvőtámaszhoz, indiai szitár egy-lábon-egyensúlyozáshoz; ami pont a mozgáshoz passzol a vezető választása szerint. Nők, férfiak, fiatalok, idősek utánozzák a tornavezetőt, ki-ki erőnléte és képességei szerint. 

Egyszerű. Mi ebben a furcsa? Az, hogy Magyarországon ilyen nincs, legalábbis tudomásom szerint. Amikor a fitness-centrumokban ezt a mozgásformát keresem, ajánlanak miindenfélét, csak ezt nem. "Aerobics?" Nem,  én nem szexi fiatal csaj vagyok, hanem 60 év fölötti fiú, ráadásul heteroszexuális. "Akkor férfiaknak van bokszolós torna..." Nem, én nem legénykedni akarok, férfiasan fenyegtő pózokban, hanem tornázni. "Vannak gépeink..." Nem akarok kínzópadra ülni, mozogni akarok társaságban."Talán tánc, zumba," No, azt kedvelem, de szeretnék egyszerúen tornázni jó zenére. "Sajnos, olyan nincs."

Svédországban a Friskis@Svettis (kb "Egészség és Izzadás", lefordíthatatlan becézőformában) országos mozgalom. Csak Stockholmban van tíz nagy soktermes helyiségük. Ezekben is sokféle tevékenység folyik, akárcsak a magyar fittnes-centerekben, de az én kedvencem, amit sehol Budapesten nem találok az úgynevezett jympa, vagyis egyszerű torna zenére, mindenféle segédeszköz nélkül. Az öltözékkel kapcsolatos egyetlen követelmény, hogy világos talpú, csak teremben használatos tornacipő legyen. Kivéve  a szabad ég alatt tartott órákat.

Júniustól augusztus végéig Stockholmban öt parkban hetenként kétszer szabadban van torna. Egy dobogón egy vagy két vezető mutatja a mozdulatokat. Négy embermagasságú hangszóró a dobogó körül, a tornázó nép felé fordítva szolgáltatja a zenét. A szabadban ingyenes, akármennyien résztvehetnek.

A helyiségekben nem ingyenes a részvétel, olcsónak sem mondható, de nincs annyi különböző aprólékos ár, mint a magyar fittneseknél. Félévre befizeti az ember, aztán annyiszor megy, ahányszor akar. Hetenként egyszer vagy minden nap akár többször, ahogy bírja vagy az ideje engedi. Nem köti le magát meghatározott időre és óraszámra. Mágneses kártyával számontartják, hogy ne túl sokan legyenek a helyiségben. Lehet helyet foglalni az interneten keresztül is, de általában van hely, beengednek. Miért ne lehetne ilyen Magyarországon is?

Szólj hozzá!

Címkék: életmód torna mozgás egészséges aerobics friskis@svettis

A bejegyzés trackback címe:

https://e-szakos.blog.hu/api/trackback/id/tr562947829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása