HTML

Svéd tanulságok

Összehasonlítom a magyar és svéd életet. Iskolát, háztartást, egészségügyet, erkölcsöket, emberi kapcsolatokat, mindent. Nem azért, hogy példálódzzak. Nincs célom, csak okom: 35 év alatt hozzászoktam dolgokhoz és értékekhez, amik nálam maradtak. Nem az érdekes, hogy mi ered a jólétből, hanem hogy miből ered a jólét.

Friss topikok

  • uni1002: József Attila Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ö... (2011.10.31. 08:16) A közös mosókonyha ésszerű
  • uni1002: Csak a történeti hűség kedvéért, megyeszékhelyünkön évente 2x van lehetőség, és a könnyen gépkocsi... (2011.10.31. 08:07) Lomtalanítás bármikor
  • nyíregyházi betti: Itthon az sem rendkívüli, ha az sztk-ban fekvőgipszben lévő bokatörött beteget átküldik gyalog a ... (2011.10.31. 07:48) Kelj fel és járj - rolátorral

Linkblog

Saját otthon - bérelve

2023.05.05. 08:04 :: É-szakos

berlakas.jpgA svéd hyresrätt rendszer egy olyan lakáskiadási forma, amelynek során az ingatlan tulajdonosa a lakást hosszú távra bérbe adja a bérlőnek, de továbbra is ő marad az ingatlan tulajdonosa és a lakás fenntartása és karbantartása is az ő felelőssége.

A Stockholmshem egy olyan svéd lakáskiadó cég, amely a Stockholmban található lakások jelentős részét bérbe adja hyresrätt rendszerben. Az általuk kiadott lakásokat hosszú távra lehet bérelni, és a bérlőknek a lakás bérleti díján kívül általában csak a fogyasztási költségeket (víz, gáz, áram stb.) kell fizetniük.

Az előnye ennek a rendszernek az, hogy a bérlők hosszú távon bérelhetnek lakást, és nem kell aggódniuk az ingatlan vásárlásával járó költségek miatt. Emellett a lakásfenntartás és karbantartás is az ingatlan tulajdonosának a feladata, így a bérlőnek ezzel nem kell foglalkoznia.

A hyresrätt rendszer azonban azt is jelenti, hogy a bérlőnek nincs tulajdonjoga a lakáshoz, és nem lehet azt szabadon átépíteni vagy átalakítani. Emellett a bérleti díjat az ingatlan tulajdonosa változtathatja, és a bérlőnek nincs lehetősége arra, hogy vásárolja meg a lakást.

Összességében a hyresrätt rendszer egy jó lehetőség lehet azoknak, akik hosszú távon szeretnének bérelni lakást, és nem akarnak az ingatlanvásárlással járó költségekkel és felelősséggel foglalkozni. A Stockholmshem pedig egy megbízható lakáskiadó cég, amely számos kényelmi szolgáltatást nyújt bérlőinek, mint például az online ügyintézési lehetőséget vagy a rendszeres karbantartást.

berhaz.jpgA Stockholmshem nem csak a lakásokkal, hanem annak környezetével is törődik.

Hasonlítsuk össze a magyar lakásbérlést a Stockholmshem lakásbérlésével.
A magyar lakásbérlés és a svéd hyresrätt rendszer között néhány alapvető különbség van.

Először is, Magyarországon általában rövid távú bérleti szerződések kerülnek megkötésre, általában 1-2 évre, míg a svéd hyresrätt rendszerben a lakásokat hosszú távra, akár évtizedekre is kiadják. Emellett Magyarországon általában a bérlőnek kell fizetnie a lakás fenntartási és karbantartási költségeit, míg a hyresrätt rendszerben az ingatlan tulajdonosának a felelőssége ezeknek a költségeknek a viselése.

Másodszor, Magyarországon a lakásbérlés általában piaci alapú, azaz a lakás bérleti díja az adott lakás és környékének piaci értékétől függ, míg a hyresrätt rendszerben a lakás bérleti díját az ingatlan tulajdonosa határozza meg. Emellett Magyarországon a bérlőknek általában kauciót kell fizetniük, ami az egy havi bérleti díjnak megfelelő összeg, míg a hyresrätt rendszerben nem szokás kauciót fizetni.

Harmadszor, Magyarországon a bérlőknek joguk van a lakás vásárlására a bérleti időszak után, ha az ingatlan tulajdonosa eladóvá teszi a lakást, míg a hyresrätt rendszerben a bérlőknek nincs ilyen lehetősége.

Összességében a svéd hyresrätt rendszer lehetővé teszi a bérlőknek, hogy hosszú távon béreljenek lakást, és nem kell aggódniuk a lakás fenntartási és karbantartási költségei miatt. A magyar lakásbérlési rendszer ugyanakkor rugalmasabb lehetőségeket kínál a bérlőknek a lakás kiválasztásában, és általában a bérlőknek van lehetőségük a lakás vásárlására a bérleti időszak után.User

Milyen a Stockholmshem-nél bérelt lakások színvonala összehasonlítva a magyar bérlakásokkal?

A Stockholmshem bérlakásai általában jó minőségűek és jól karbantartottak. A lakások nagy része modernizált, új konyhákkal, fürdőszobákkal és energiatakarékos fűtőrendszerekkel rendelkezik. A lakások kialakítása általában praktikus és ergonomikus, és sokan közülük kiterjedt szolgáltatásokkal is rendelkeznek, mint például mosoda, kerékpártároló vagy sportlétesítmények.

A magyar bérlakások minősége azonban változó lehet. Az általános tapasztalat az, hogy a bérlakások állapota általában nem olyan jó, mint a saját tulajdonú lakásoké. Sok bérlakásban hiányozhatnak a modern kényelmi berendezések, például a korszerű fűtési és hűtési rendszerek vagy a jól felszerelt konyhák és fürdőszobák. Emellett a bérlakások karbantartása és tisztán tartása gyakran nem megfelelő.

Összességében a Stockholmshem bérlakásai általában magasabb színvonalúak, mint a magyar bérlakások, de a bérlakások minősége változó lehet mindkét országban, és függ az adott lakás tulajdonságaitól és karbantartásától.User

Milyen lehetősége van a Stockholmshem bérlőjének a lakás berendezésének, funkcióinak megválasztására és hogyan alakíthatja ízlése szerint a lakást, pl a tapéta választással?
A Stockholmshem bérlői széles körű lehetőségeket kapnak arra, hogy a bérlakást az ízlésük és igényeik szerint rendezzék be. A bérlakások üresen kerülnek átadásra, és a bérlőknek lehetőségük van arra, hogy saját bútorokat, berendezéseket és dekorációkat helyezzenek el a lakásban.

A bérlőknek azonban előzetesen egyeztetniük kell a Stockholmshem-mel, mielőtt bármilyen átfogóbb módosítást végeznének a lakáson. A bérlőknek például engedélyt kell kérniük a falak festésére vagy tapétázására, és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a módosításokat szakszerűen és biztonságosan végzik el.

Az egyes bérlakások berendezése és kialakítása eltérő lehet, de a bérlőknek általában nagy szabadságot engedélyeznek az ízlésüknek megfelelően történő berendezésben. A bérlők választhatnak a saját bútorok és berendezések közül, és a falak festésének és tapétázásának lehetősége is rendelkezésre áll. A Stockholmshem törekszik arra, hogy a bérlőknek otthonos és kényelmes környezetet biztosítson, és számos lehetőséget kínál arra, hogy a bérlők a lakásukat saját stílusuknak megfelelően rendezhessék be.User

A Stockholmshem mintatermében kínálnak berendezést és tapétát a lakóknak, amit aztán a lakbéren keresztül fizethetnek. Vagy megvehetik előnyös áron.

 

A Stockholmshem rendelkezik egy olyan mintateremmel, ahol a bérlők megtekinthetik az általuk kiválasztott lakberendezési termékeket és tapétákat. Azonban a mintateremben kínált bútorok és dekorációk nem kötelező használni, és a bérlőknek nem kell kizárólag ezeket a termékeket használniuk a lakásuk berendezéséhez.

A bérlőknek lehetőségük van arra, hogy saját bútorokat és dekorációkat használjanak, vagy más helyről vásároljanak vagy béreljenek berendezéseket. A bérlők a saját pénzüket költik az általuk választott bútorokra és dekorációkra, és nem kell azokat a lakbérrel külön fizetniük.

A mintateremben kínált termékek árai a piaci árakhoz képest általában kedvezőbbek lehetnek, mivel a Stockholmshem nagyobb mennyiséget vásárol ezekből a termékekből, és ezáltal kedvezményes áron juthat hozzájuk. Azonban a bérlőknek nem kötelező a mintateremben kínált termékeket választani, és a saját ízlésük és igényeik szerint rendezhetik be a lakásukat.

Mennyi ideig kell várni ahhoz, hogy valaki lakáshoz jusson a Stockholmshem-en keresztül?

Az idő, amelyre várni kell egy Stockholmshem bérlakásra, változó lehet, és függ a bérlő által keresett lakás típusától, az adott időszakban rendelkezésre álló lakások számától és az adott körülményektől. Általánosságban azonban a Stockholmshem bérlakások iránti kereslet nagyobb, mint a rendelkezésre álló lakások száma, ezért a várakozási idő hosszabb lehet, különösen azoknak, akik a nagyobb lakásokat vagy a belvárosban lévő lakásokat keresik.

A Stockholmshem weboldalán a várható várakozási időt az adott típusú lakásokra vonatkozóan közzéteszik. A várható várakozási idő általában 6 hónaptól akár több évre is terjedhet, és változhat a lakástípustól és az adott időszaktól függően.

Fontos megjegyezni, hogy a Stockholmshem bérlakásokra történő jelentkezés és a lakáshoz jutás folyamata általában elég hosszadalmas és bonyolult lehet, és a bérlőnek számos követelménynek kell megfelelnie, például a helyi önkormányzat által meghatározott jövedelmi korlátoknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://e-szakos.blog.hu/api/trackback/id/tr2418116824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása