HTML

Svéd tanulságok

Összehasonlítom a magyar és svéd életet. Iskolát, háztartást, egészségügyet, erkölcsöket, emberi kapcsolatokat, mindent. Nem azért, hogy példálódzzak. Nincs célom, csak okom: 35 év alatt hozzászoktam dolgokhoz és értékekhez, amik nálam maradtak. Nem az érdekes, hogy mi ered a jólétből, hanem hogy miből ered a jólét.

Friss topikok

  • uni1002: József Attila Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ö... (2011.10.31. 08:16) A közös mosókonyha ésszerű
  • uni1002: Csak a történeti hűség kedvéért, megyeszékhelyünkön évente 2x van lehetőség, és a könnyen gépkocsi... (2011.10.31. 08:07) Lomtalanítás bármikor
  • nyíregyházi betti: Itthon az sem rendkívüli, ha az sztk-ban fekvőgipszben lévő bokatörött beteget átküldik gyalog a ... (2011.10.31. 07:48) Kelj fel és járj - rolátorral

Linkblog

Kelj fel és járj - rolátorral

2011.06.11. 07:41 :: É-szakos

Hol vagytok, mozgáskorlátozottak? Nektek csak a kórházba szabad menni, máshová nem? Miért nem sétáltok, mentek étterembe, színházba, táncolni? Igen, akár táncolni is, ha a kerekesszék elfér a parketten, miért ne?

Tudom, a legtöbb lépcsőház úgy épült, hogy nehéz kijönni, lépcső van ott is, ahol nem kéne, közvetlenül a kapu mögött. Tudom, szűkek a járdák és a járdán parkoló autók között nehéz szlalomozni. (Az álló járgány fontosabb, mint a járó kelő.) Tudom, magasak a lépcsők a régebbi tömegközlekedési eszközökön. Ez ügyben már történik változás Budapesten, az új busz- és trolibusz-generáció már alacsony padlójú. Tudom, hogy nehéz közlekedni. De ha nem is közlekedtek - sétáljatok! Gyertek ki! És a fő ok nem is a technikai feltételek, hanem a szemlélet: sokan szégyellik, hogy mozgáskorlátozottak.

Stockholmban lépten-nyomon látunk mozgáskorlátozottakat. Önjáró vagy hagyományos kerekesszékkel, vagy leggyakrabban rolátorral. Sok olyan is használja a rolátort, aki anélkül is tud járni, de közben egy kis támasztékra van szüksége, vagy könnyen elfárad és leül bárhol, bármikor. Sorban állás közben is rá lehet ülni. Az utcakép egészen más Budapesten. Itt ritkán látni mozgáskorlátozottakat. Milyen tökéletes nép vagyunk, itt mindenkinek van két használható lába, nincsenek könnyen elfáradó idős emberek...

Lehetséges, hogy Svédországban magasabb a mozgáskorlátozottak aránya, mint Magyarországon? Vagy az a valószínű, hogy Magyarországon láthatatlanok a mozgáskorlátozottak, sokan - különösen akiknek a kor korlátozza a mozgását - szégyellik azt, hogy támasztékra van szükségük. Inkább nem mennek ki az utcára.

Tragikus. 

Kelj fel és járj, mondta egy ismert csodatevő. Hadd tegyem hozzá: csodák nélkül, rolátorral.

1 komment

Címkék: segédeszköz mozgáskorlátozottak hozzáférhetőség rollator

A bejegyzés trackback címe:

https://e-szakos.blog.hu/api/trackback/id/tr272974587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyíregyházi betti 2011.10.31. 07:48:10

Itthon az sem rendkívüli, ha az sztk-ban fekvőgipszben lévő bokatörött beteget átküldik gyalog a másik épületbe. Rengeteg munkahelyen kifejezetten munkásnevelési célzatból a vezetők azon törik a fejüket sikerrel, hogy hogyan lehet még jobban nehezíteni a munkát, fokozni a fizikai terhelést. Ugyanannál a multicégnél, ugyanabban a munkakörben dolgozó régi európai és magyar alkalmazottak között nemcsak a bérben van különbség, hanem a munkakörülményekben is. A munkajogot gyakorló vezető bármikor elküldheti üzemorvosi vizsgálatra a dolgozót, akit a cég által fizetett orvos alkalmatlannak nyilváníthat és emiatt kirúgják. Utána lehet perelni évekig. Három hónapig jár valami segély (szigorú feltételek megléte esetén) aztán...... Nagyon sokan a végsőkig titkolják betegségeiket mert ha elvesztik a hivatalos létminimum alatti bérüket már nemigen tudnának visszakapaszkodni az elsődleges munkapiacra. Ezért látni olyan sok "egészséges" embert.

Nagyon kérlek, folytasd a blogot, érdekes.
süti beállítások módosítása