HTML

Svéd tanulságok

Összehasonlítom a magyar és svéd életet. Iskolát, háztartást, egészségügyet, erkölcsöket, emberi kapcsolatokat, mindent. Nem azért, hogy példálódzzak. Nincs célom, csak okom: 35 év alatt hozzászoktam dolgokhoz és értékekhez, amik nálam maradtak. Nem az érdekes, hogy mi ered a jólétből, hanem hogy miből ered a jólét.

Friss topikok

  • uni1002: József Attila Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ö... (2011.10.31. 08:16) A közös mosókonyha ésszerű
  • uni1002: Csak a történeti hűség kedvéért, megyeszékhelyünkön évente 2x van lehetőség, és a könnyen gépkocsi... (2011.10.31. 08:07) Lomtalanítás bármikor
  • nyíregyházi betti: Itthon az sem rendkívüli, ha az sztk-ban fekvőgipszben lévő bokatörött beteget átküldik gyalog a ... (2011.10.31. 07:48) Kelj fel és járj - rolátorral

Linkblog

A Te-reform

2011.06.04. 11:21 :: É-szakos

A Te-reform az 1960-as évek végén kezdődött és viszonylag gyorsan, az 1970-es évek elejére megváltoztatta nemcsak a nyelvhasználatot, hanem az emberek egymáshoz való viszonyát is. Sőt, a munkahelyi és a politikai demokráciát is segítette.

A Te-reform kezdeményezője valószínűleg az Orvosi Kamara (Medicinalstyrelsen) akkori elnöke, Bror Rexed volt, aki 1967-ben a személyzetnek tartott köszöntőjében kijelentette, hogy ő mindenkit tegezni fog. De a Dagens Nyheterben már korábban megkezdődött a tegeződés.

Volt egy vidám tüntetés is, ahol a plakátokon efféle feliratok voltak: "Én azt mondom te, mit mondasz te?"

Ez egy demokráciát elősegítő reform volt. Korábban udvariatlannak tekintették azt, aki egy felettesét nem a titulussal szólította meg. A beosztottat vagy társadalmilag lejebb állót többes szám második személyben vagy családi névvel szólították. A Te (Du) csak közeli barátok között, családban és gyerekekkel volt használatos.

A Te-reform elsöprő sikerének nyomán csökkent az állás vagy rang szerinti megszólítás is. A svéd parlamentben azonban használatos a rang a tegezés mellett. A miniszterelnököt is minden gond nélkül letegezheti az újságíró-gyakornok, ezt mindenki természetesnek tartja ma már.

Az egyetlen kivétel a királyi család. Őket a média továbbra is Őfelségének szólítja és az interjúkban, riportokban magázza. Ezen az se változtat, hogy éppen mostanában nagyon megbillent a király koronája egy régebbi kétes kapcsolat leleplezése miatt.

Egy idős, Stockholmban élő, magyarul már elég rosszul beszélő magyar hölggyel való kapcsolatom Stockholmban olyan furcsa, hogy magyarul magázódunk, svédül tegeződünk.

Magyarországon nagyon terjed a tegeződés, de mégis sok a bizonytalanság, kit hogyan kell szólítani. Egy következetes Te-reform megkönnyítené az emberek közötti kapcsolatot és jót tenne a demokráciának minden szinten.

 

Szólj hozzá!

Címkék: magázódás köszönés tegeződés du reform tilltal

A bejegyzés trackback címe:

https://e-szakos.blog.hu/api/trackback/id/tr122956080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása