HTML

Svéd tanulságok

Összehasonlítom a magyar és svéd életet. Iskolát, háztartást, egészségügyet, erkölcsöket, emberi kapcsolatokat, mindent. Nem azért, hogy példálódzzak. Nincs célom, csak okom: 35 év alatt hozzászoktam dolgokhoz és értékekhez, amik nálam maradtak. Nem az érdekes, hogy mi ered a jólétből, hanem hogy miből ered a jólét.

Friss topikok

  • uni1002: József Attila Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ö... (2011.10.31. 08:16) A közös mosókonyha ésszerű
  • uni1002: Csak a történeti hűség kedvéért, megyeszékhelyünkön évente 2x van lehetőség, és a könnyen gépkocsi... (2011.10.31. 08:07) Lomtalanítás bármikor
  • nyíregyházi betti: Itthon az sem rendkívüli, ha az sztk-ban fekvőgipszben lévő bokatörött beteget átküldik gyalog a ... (2011.10.31. 07:48) Kelj fel és járj - rolátorral

Linkblog

A svéd dal-diadal

2012.07.03. 13:55 :: É-szakos

 

Tiszta forrásból merített a Folk och Rackare. Amíg együtt voltak, sok rajongójuk és nagy befolyásuk volt, de nem érték el azt a népszerűséget Svédországban, amit a a Sebő és a Tolcsvay együttes Magyarországon. Igazságtalan módon eléggé ismeretlenek maradtak. A régies, népies svéd nyelvezet úgy hangzik, mintha az együttes által használt ősi hangszerek egyike lenne és akkor is élvezhető, ha az ember nem tud svédül. Videót nem találtam tőlük. Ez a video mozog még a legtöbbet, amelyen egy rajongójuk mutatja a szöveget, miközben forog az LP lemez a lemezjátszón:

 

Úgy kezdődött, hogy Carin Kjellman és Ulf Gruvberg találkoztak egy népzenefesztiválon 1970-ben és elkezdtek együtt játszani. Első lemezük címe: A középkorban gyökerezve. Néhány év múlva a négytagú együttesből ketten norvégok voltak, sok dalukat norvégul is adták elő, de alapvetően svédnek tekintette őket a közönség. Más népek zenéjét is játszották, mint például a nagyon skótos hangzású Major Brack Az ősi és a modern jazz és rock keveréke a 80-as években újdonságnak számított és sokan féltették a népzenét a kommercionalizálástól. Nemzetközi sikereket is elértek és egész Európában turnéztak.

Utolsó lemezük a Rackbag lett 1985-ben. Ezután feloszlottak, mert az együttes nem minden tagja értett azzal egyet, hogy egy szintetizátoron játszó taggal egészültek ki.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://e-szakos.blog.hu/api/trackback/id/tr674622953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása