HTML

Svéd tanulságok

Összehasonlítom a magyar és svéd életet. Iskolát, háztartást, egészségügyet, erkölcsöket, emberi kapcsolatokat, mindent. Nem azért, hogy példálódzzak. Nincs célom, csak okom: 35 év alatt hozzászoktam dolgokhoz és értékekhez, amik nálam maradtak. Nem az érdekes, hogy mi ered a jólétből, hanem hogy miből ered a jólét.

Friss topikok

  • uni1002: József Attila Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ö... (2011.10.31. 08:16) A közös mosókonyha ésszerű
  • uni1002: Csak a történeti hűség kedvéért, megyeszékhelyünkön évente 2x van lehetőség, és a könnyen gépkocsi... (2011.10.31. 08:07) Lomtalanítás bármikor
  • nyíregyházi betti: Itthon az sem rendkívüli, ha az sztk-ban fekvőgipszben lévő bokatörött beteget átküldik gyalog a ... (2011.10.31. 07:48) Kelj fel és járj - rolátorral

Linkblog

Daldiadal

2012.06.28. 02:00 :: É-szakos

Magyarországon közel sem olyan nagy esemény az Eurovíziós Dalfesztivál, mint Svédországban. Amióta az ABBA 1974-ben első helyet nyerte meg a Vaterlooval, a dalfesztivál az egyik legfontosabb kérdés, amely egyesíti és megosztja a svéd közvéleményt. Úgy egyesíti, hogy mindenki fontosnak tartja, és úgy osztja meg, hogy a dalok értékelése körül összecsapnak az érzelmek. Ok vagy okozat, de Svédország nagyon sikeresen szokott szerepelni. Az eurovíziótól függetlenül is népszerű a svéd pop- és rockzene. USA és Nagy-Britannia után a harmadik legnagyobb zene-exportőr, igaz, ők is főleg angol nyelvű számokkal.

Loreen elsöprő győzelmével kapcsolatban csak azt említem most, ami üzenet lehet Magyarországnak is, ahol úgy tűnik, egyre hangosabbak azok, akik más népek lebecsülésével igyekszenek önmagukat felbecsülni. Loreen, akit a svédek büszkén ünnepelnek, marokkói berber származású.

Amikor Bakuból való visszatérésekor őt ünnepelték Stockholmban, ezt üzente a Sergel-mozi tetejéről Christer Björkman, a svéd slágergenerális:

 - Most természetesen elkezdjük tervezni a 2013 évi Eurovision Song Contest-et és ezt nem csak Svédország minden idők legnagyobb zenei- és népünnepélyévé tesszük, hanem Európa legnagyobb ünnepségévé is, ahol minden a mi értékrendünkre épül, amihez tartjuk magunkat a mi országunkban, ahol minden ember ugyanolyan értékes. .
 - Exakt! Exakt! - kiáltott közbe az eufórikus Loreen, magasba tartott mutatóujjal.


Ez a népünnepély meggyőzőbb lesz a legtöbb ember számára, mint akármilyen politikai vita, hogy nem a nacionalista öntömjénezés visz sikerre egy dalt és egy országot.

Szólj hozzá!

Címkék: multikulti svéd zene nemzeti büszkeség Svédország Loreen Eurovision Song Contest svéd rock

A bejegyzés trackback címe:

https://e-szakos.blog.hu/api/trackback/id/tr274615858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása