HTML

Svéd tanulságok

Összehasonlítom a magyar és svéd életet. Iskolát, háztartást, egészségügyet, erkölcsöket, emberi kapcsolatokat, mindent. Nem azért, hogy példálódzzak. Nincs célom, csak okom: 35 év alatt hozzászoktam dolgokhoz és értékekhez, amik nálam maradtak. Nem az érdekes, hogy mi ered a jólétből, hanem hogy miből ered a jólét.

Friss topikok

  • uni1002: József Attila Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ö... (2011.10.31. 08:16) A közös mosókonyha ésszerű
  • uni1002: Csak a történeti hűség kedvéért, megyeszékhelyünkön évente 2x van lehetőség, és a könnyen gépkocsi... (2011.10.31. 08:07) Lomtalanítás bármikor
  • nyíregyházi betti: Itthon az sem rendkívüli, ha az sztk-ban fekvőgipszben lévő bokatörött beteget átküldik gyalog a ... (2011.10.31. 07:48) Kelj fel és járj - rolátorral

Linkblog

Lomtalanítás bármikor

2011.06.03. 23:51 :: É-szakos

Svédországban akár többlakásos bérházban, akár villában lakik az ember, mindig van a közvetlen közelben egy kis helyiség, esetleg házikó, ahová a lakók elviszik mindazt a szemetet, ami nem alkalmas közvetlen kidobásra. Ez nem azonos a Magyarországon is ismeretes szelektív szeméttárolóval. A színes és a színtelen üvegeknek megvan a saját tárolója, a papírnak is. A grovsopor, a darabos szemét minden más, ami anyaga és mérete miatt sehova sem illik bele.

 

A házikón, helyiségen belül aztán vannak konténerek és kijelölt helyek, hová rakja az ember az elektronikus hulladékot, a bútorokat és minden egyebet. Az erre specializált szemetesautó üríti a házikót kb hetenként.

Akkor kezdett foglalkoztatni a téma, amikor megtudtam, hogy Budapesten egy évben egyszer ki lehet rakni mindent az utcára. Először a guberálók rendezik át a lomot, aztán jön a teherautó, begyűjteni. Évente egyszer? Mondjátok, hogy nem igaz. Mindenkinek van szeméttelepe otthon, amit elég évente egyszer üríteni?

1 komment

Címkék: szemét környezet hulladék szeméttelep kidob begyűjtés kidobás visszanyerés

A bejegyzés trackback címe:

https://e-szakos.blog.hu/api/trackback/id/tr222955520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uni1002 2011.10.31. 08:07:03

Csak a történeti hűség kedvéért, megyeszékhelyünkön évente 2x van lehetőség, és a könnyen gépkocsival elérhető "hulladékudvar" a hét minden napján rendelkezésre áll, tiszta, rendezett, szortírozott konténereivel.
A legfőbb probléma, a megunt nagyobb méretű darabok, bútorok, hűtőszekrények mozgatása, ami szinte megoldhatatlan feladat...
süti beállítások módosítása